De kunsttaxateurs van Apresa zijn weer naar Art Basel geweest om trends en actuele prijsinformatie te achterhalen. De cijfers van de eerste helft van 2024 en de terugblik op 2023 wijzen op een afgekoelde markt. Maar wat betekenen deze cijfers en wat zegt dit over Art Basel, de belangrijkste beurs voor moderne en hedendaagse kunst?
De voorjaarsveilingen in New York zijn altijd een belangrijke indicator. Dit jaar waren de veilingopbrengsten 22% lager dan vorig jaar. Hoge rentetarieven, aanhoudende inflatie en geopolitieke spanningen veroorzaken volatiliteit. Hierdoor is het aanbod van belangrijke collecties beperkt; verzamelaars wachten met verkopen tot de markt rustiger is. Er is echter nog steeds vraag, maar deze discrepantie leidt niet tot hogere prijzen. De gemiddelde verkoopprijs van kunst is met 32% gedaald, deels door het gebrek aan topwerken.
Positief sentiment bij Art Basel
Positief nieuws komt van Art Basel. Bezoekerscijfers zijn bijna terug op het niveau van vóór COVID-19 en zowel Amerikaanse als Aziatische verzamelaars zijn weer aanwezig. De deelnemers melden goede verkopen en optimisme heerst. Veel kunstwerken zijn al verkocht, zoals de volledige collectie van debuterende kunstenaar Nour Jaouda. Ook werken van gevestigde kunstenaars zoals Gerhard Richter, Mark Bradford en Yayoi Kusama zijn voor hoge prijzen verkocht.
Hoewel de voorjaarsveilingen minder uitslaan dan vorige jaren, heerst er een positief sentiment bij Art Basel. De kunstmarkt lijkt zich te stabiliseren na de piek van 2021 en 2022. De huidige correctie kan zorgen voor een evenwichtige en duurzame markt in de toekomst.
Meer lezen over onze ervaringen bij Art Basel?